måndag 24 september 2012

Nog är saken biff alltid

Det kanske verkar som om hela världen och hennes moster har blivit vegetarianer och veganer. Det är lätt att tro när det dyker upp vegetariska alternativ på lunchrestaurangerna och den lokala mataffären har alternativa proteinrika livsmedel som mjölk, pålägg, ost och glass av bland annat sojabönor, gluten, havre och ris. Men vi är inte så många ännu (jag är alltså inte bara översättare, utan även vegan). I Sverige är det färre än 4 % av alla som äter vegetarisk kost och det är inklusive personer som även äter fisk ibland. Och det är färre än 0,5 % som är veganer. Det är vi som äter av allt det andra som inte kommer från djurhållning (alltså inte något kött, några mejeriprodukter eller ägg). Att äta kött är alltså fortfarande en självklarhet för de allra flesta och ibland undrar jag hur det kommer sig. Det är naturligtvis till stor del ett arv från den tid då allt kött kom från djur som jagades och slaktades i trakten. Gamla traditioner som till och med har satt sina spår i hur vi uttrycker oss. Det är inte omöjligt att säga följande på svenska:

Nu är det kokta fläsket stekt! Sluta skrika som en stucken gris! För mig är det ju hugget som stucket men om vi inte tar ett beslut nu blir det varken hackat eller malet.

Hugget som stucket verkar visserligen komma från tyskan och handla om fäktning, och hackat eller malet handlar nog ursprungligen om att mala sädeslag men båda uttrycken ger associationer till slakt och köttberedning. Många är uttrycken som finns kvar från bondesamhället och de betyder nog mer för oss än vad vi tror. Vi saknar inte kon förrän båsen är tomt. Allting har en ände och vegankorven har två den med. Även om det idag är fler som tycker att den biff som saken är ska vara vegetarisk så fungerar uttrycket alldeles utmärkt som det är.  

Den här julskinkan är vegansk och kan inte rymma.
GLOBALAnna
Bilden har vi lånat härifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar