tisdag 23 april 2013

Mer hockey och mindre snack: välkommen till det finska sättet att göra affärer

Finland har ett speciellt förhållande till Sverige. De har historiskt sett varit en del av Sverige (fram till 1809), vilket märks tydligt i både kynne och kultur. Svenska är fortfarande modersmål för många finländare. På affärssidan präglas affärskulturen fortfarande mycket av finlandssvenskar.

Hur lyckas man då med affärerna på andra sidan Östersjön?
Hur lika vi än är finns det ändå skillnader mellan Sverige och Finland, särskilt i fråga om hur man ser på tid, ledarskap, plikt/ansvar, projektarbete och förändring.

Som vi har sett i tidigare bloggar anses svenskarna ta lång tid på sig och vara noggranna i allt. Så även här. Man kan säga att i Finland uppfattar man tid på ett annat sätt än här: kortare tid är ofta samma sak som hög effektivitet. Den skillnaden kan vara bra att ha med sig när man gör affärer med Finland. Vi får ställa om till ett ”här och nu”-tänk i stället för det svenska ”vi ska inte rusa iväg”. Mer hockey och mindre snack, således.

En annan sak som kan skapa konflikter är själva ledarskapet. En svensk är van vid konsensus och att få med sig hela ledningsgruppen på alla beslut. Så är det inte riktigt i Finland. Där ser man istället chefen som auktoritet och tänker mindre på att alla måste vara överens. Rakhet, tydlighet och snabbhet är ledorden i finskt affärsmannaskap. Ska man lyckas på andra sidan Östersjön är det bra att ha det med sig till förhandlingsbordet. Dags att plocka fram sisun!


Sisu. Nu även i tablettform.




Källor:

http://www.finsve.com
http://www.pohjola-norden.fi
Bilden har vi lånat av Cloetta.com

Detta är information om Finland som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar