tisdag 1 maj 2012

Den feges uteslutningstecken ...

Här sitter jag tidigt på morgonen och skriver, och ingen annan är vaken ...

Vad kände du när du läste raden ovan? Är det inte så att man misstänker att författaren är purken över att alla ligger och sover och har det skönt medan hen tvingas sitta och skriva? Det är de tre punkterna, eller ellipsen, på slutet som gör hela skillnaden.

Jag googlade just för att se om titeln ellipsolog fanns. Det gjorde den inte. Synd.
Jag hade annars tänkt mig att en ellipsolog kunde vara någon som tvingats läsa så många konflikträdda ellipser i sitt liv att hen så småningom automatiskt fick titeln ellipsolog. Kanske jag själv. Det dunkelt skrivna är det dunkelt tänkta, och jösses vad man kan gömma sig bakom en ellips och samtidigt uttrycka ett enormt missnöje över situationen.

Tanken bakom ellipser var säkert god: tre punkter som ska  "ange att något avbryts, har uteslutits eller inte avslutats" (Wikipedia). Det är i vanlig ordning själva användandet som ställer till problem. Låt mig komma med ett par exempel.

Den bittra ellipsen förekommer ofta i e-post och i anonyma inlägg på olika diskussionsforum. Inget är så tungt och irriterande som att få ett meddelande där sådana här ellipser används, och det är lite grann tanken. Ellipsen används här bara för att man ska få dåligt samvete:

"Jag skulle komma om jag inte var tvungen att jobba över ..."
"Du vet ju hur mycket jag har att göra ..."
"Det låter kul. Själv ska jag tillbringa helgen ensam ..."
"Så kände man sig som femte hjulet igen ..."

Extra bittra stilpoäng för det sista exemplet, där författaren till råga på allt skriver om sig själv i tredje person.

Den konflikträdda ellipsen används för att undanhålla information, men samtidigt för att tydligt tala om att avsändaren är allmänt missnöjd med dig:

"Då kan man ju själv räkna ut hur det ska sluta ..."
"Ja, jag har då inte sagt något ..."
"Du gör ju som du vill, men ..."

Slutligen har vi den självgoda ellipsen där författaren gärna vill framhäva något om sig själv, men inte riktigt vågar ta steget:

"Och bilen var ju rätt dyr i inköp ..."
"Då var det bara att stega upp på prispallen ..."
"Det märktes ju att de andra inte hade övat lika mycket som en annan ..."

Ellipser som används på det här sättet lockar verkligen fram det sämsta hos läsaren. Och det var väl inte riktigt meningen?

Fullt av ellipser
Bilden har vi saxat ur Min Häst.

1 kommentar:

  1. Jag är lite ellipsskadad sedan barndomens prenumeration på Serieparaden. I ledaren i varje nummer avslutades var och varannan mening såhär...
    :-)

    SvaraRadera