tisdag 26 mars 2013

Norden runt: Syskonkärlek


Sverige och Norge delar historia sedan hedenhös, i princip. Unionen mellan Norge och Sverige varade till och med 1905, och Sverige var länge den dominerande storebrodern i relationen. Norge var lillebrodern som var mindre och fattigare. Ständiga jämförelser har alltid gjorts: vem har tagit flest OS-medaljer? Vem har vunnit Eurovisionsschlagerfestivalen flest gånger? Vems kungahus är inblandat i minst skandaler? Här i Sverige lär sig svenska barn att dra Norgehistorier redan i förskolan. På den Norska sidan är det i stället Sverigehistorier som gäller.

Sedan hittade Norge olja utanför Stavangers kust. Nu blev Norge helt plötsligt världens bästa land att leva i, och norrmännen började åka till Sverige för att handla billig mat. Ingenting blev sig likt igen.

Fast är det så likt egentligen? Om vi skrapar lite på ytan hittar vi gott om skillnader mellan Norge och Sverige. Ta en sådan sak som patriotism. Norrmän har inga problem med att fira syttende mai med en folkfest som fyller gatorna. I Sverige är vi betydligt mer återhållsamma. Vi sätter små flaggor på våra bussar, det är allt.  

Olikheterna märks också i affärskommunikationen mellan länderna. God kommunikation och goda personliga relationer är förutsättningar för framgångsrika affärsförhandlingar mellan Norge och internationella kunder. Allra helst ska man mötas ansikte mot ansikte. Ekonomie doktor Ellinor Torsein1 har studerat hur svenska företagare förhandlar med andra länder, bland annat med Norge. Hon har bland annat undersökt små och medelstora svenska företags affärsrelationer med norska kunder.

Det som går som en röd tråd genom all kommunikation är de personliga relationerna. Ju bättre svenskar och norrmän kan kommunicera och ha goda relationer, desto mindre problem bli det när det är dags att diskutera avtal. Så här säger en av respondenterna i studien:

”Produkter skapar inga affärer – bara personliga relationer gör det”.

Det är alltså väl värt lite extra tid och pengar för att skapa denna personliga kontakt. En annan sak Torsein tar upp är att norrmännen är mer informella, och det gäller även klädvalet.

Under Norsk-svenska handelskammarens entreprenörsdag 2012 diskuterade man just kulturella skillnader mellan Sverige och Norge. Man sade bland annat att det är lätt att underskatta de skillnader som finns eftersom ”känslan” är att det inte borde vara några större skillnader. Man kom också fram till att svenskar är mer ordentliga, kräver att alla är överens och fattar beslut som de sedan håller fast vid. Norrmän däremot upplevs som snabbare och att de går mer rakt på mål.

”Nordens vilda västern”, skulle man kunna säga.

Slutsats: boka ett personligt möte, fäst dig inte vid om norrmännen kommer i lusekofta och bjud på dig själv när du ska göra affärer med norrmän. Och förbered dig mentalt på att det kan bli aningens mer vilda västern än du är van vid.



Ackurat så.


Det här är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar fortlöpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.



 
Källor:





www.norskadagen.se

fredag 22 mars 2013

Lär känna GLOBALoffice: Tanja Parkkila




Namn: Tanja Parkkila                                                                         

Ålder: 32

Företag: Dolda Jobb

Verksamhet: 
1. Jobb- och arbetsmarknadsfrågor med fokus föreläsningar & utbildningar.
2. Affärsutveckling via sociala medier med fokus föreläsningar & utbildningar.

Bäst på:  Förutom mitt jobb? Ganska mycket faktiskt, hehe, tvätta bilar, bowling, tv-spel, dansa, göra tacos…! Ja kanske inte bäst då men… riktigt vass på det mesta ovan!

Bakgrund: När jag var yngre jobbade jag bland annat 1-2 år på tvioli i Norge, i modebutik, häslokostaffär, piercingstudio, casino, stall etc. Det var en salig blandning. Flyttade till Malmö från Eskilstuna 2006, tog studenten i ”Affärsutveckling” 2008, pluggade ledarskap på Malmö högskola.

Startade Dolda Jobb sommaren 2010 och har sedan dess drivit det på 50%  och samtidigt arbetat med saker som t ex: hösten 2010 drev jag en kampanj för Svensk Näringsliv ”1000 nya jobb”.  Januari 2011 blev jag anställd som företagsrådgivare på Herbert Felix (Region Skåne och Eslöv kommun) 2010.  Jobbade där fram till december 2012. Har varit kursledare i två fantastiska projekt kring kvinnors företagande här i Skåne: Aurora Kompetens som drivs av Pia Michélsen och Gör ditt företag synligt som drivs av Maria Kullberg. För tillfället är jag kursledare i ”Vässa ditt företagande” som också nu drivs av Maria Kullberg. Tillsammans med Pia Michélsen (PM Coaching & Utbildning) och Linus Zackrisson håller jag på att skriva en bok kring dagens jobb- och arbetsmarknad och hur du blir en framgångsrik jobbsökare idag på riktigt.

Håller för tillfället på att skilja på mina två ben i mitt företag (jobb och arbetsmarknad och affärsutveckling via sociala medier) och sluta profilera båda under Dolda Jobb. Nya namnet blir förmodligen SMM, social media management, för det är ju det jag sysslar med. Affärsutveckling via sociala medier. Också, förutom jobbsök.

Det bästa med mitt jobb: Jag ser och träffar mycket folk. Det händer saker runt om hela tiden. Nya spännande föreläsningar, uppdrag och kunder. Ny utmaningar man möter tillsammans. Digitala fotspår och närvaro som byggs. Jobb som skapas och företag som utvecklas. Att få jobba för att skapa ett starkare och gladare Sverige. Samarbetena med andra projekt och företag. Projekten man skapar och driver tillsammans. Framgången och de konkreta resultat man varje dag ser av sitt arbete.

Friheten att kunna ta ledigt en eller två dagar mitt i veckan om man vill. Som jag gör ibland. Uppskattar mer att jobba på helgerna. Speciellt om man ska förberedda föreläsningar eller producera material. Då är helgerna skönast.

Mitt drömuppdrag: Kanske tråkigt svar men just nu vet jag inte och hinner inte tänka just nu, hehe! Måste förberedda nästa vecka. Men jag meddelar när jag vet!

Därför har jag valt att sitta på GLOBALoffice:  Jag fullkomligt älskade GLOBALoffice sedan första stund jag såg det. Det kändes helt rätt. Och den orange färgen är så fin. Jag älskar ju färger. Min soffa hemma är t ex rosa (supersnygg) och jag har en del lila möbler till. Så himla tjusigt!

Sen tycker jag att GLOBALscandinavia är ett modernt, kul och spännande företag. Jag gillar att de tänker framåt och hela tiden vill hänga med. Jag älskar företag som lägger ner tid på sin affärsutveckling eftersom vi lever i en snabbt föränderlig värld med ny teknik och nya möjligheter. Jag tycker om GLOBALscandinavia för att de är ambitiösa, framåt och nyfikna. Och alla som jobbar på GLOBALscandinavia och alla andra som sitter på GLOBALoffice, det är verkligen trevligt att lära känna er alla, sakta men säkert! Ser fram emot många trevliga stunder i GLOBALoffice framöver!

Det här visste ni inte om mig: Jag älskar barn men vill inte ha egna! Räcker med min systerdotter. Har till och med två bilbarnstolar i min bil och barnvagn och hela kalaset. Så det ser bra ut, hehe! Men egna? Aldrig!

Plus att jag vill bo själv. Drömmen är ju att ha en pojkvän i samma hus som en själv. De hade jag förut. Vi var tillsammans i 5 år, bodde i samma hus i 5 år. Perfekt när man bråkade. Aldrig långt hem, hehe! Så ska man ha det! Tips om spännande grannar nära mig?

Värsta språksynden i dagens svenska: Vet inte. Men folk klagar på att jag särskriver. Men vad ska jag göra? Det är en del av min charm ju!

Det här klarar jag mig inte utan i min yrkesvardag: Handkräm, energidricka, skoj, humor och produktivitet.

Motto: Glöm dina bekymmer imorgon kommer nya! Helst skulle det vart klart igår! Inget annat är aktuellt! Alla tre är lite av mina ledord. 

måndag 18 mars 2013

Norge – grannland, men definitivt inget EU-land

Norge har aldrig varit intresserat av att gå med i EU. De är medlemmar i EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet), vilket ger Norge tillgång till bland annat EU:s inre marknad. Norge betalar varje år cirka 3 miljarder norska kronor i avgift till EU för EES-medlemsskapet.
 

Det kan tyckas att Norge därigenom plockar russinen ur en allt magrare kaka. Norge tar till exempel eurokrisen med ro. Faktum är att det norska intresset för ett EU-medlemskap är rekordlågt. De senaste årens finanskriser och europeiska budgetunderskott har inte bidragit till att göra norrmännen mer EU-positiva.

”För ja-sidan är detta som att gå i monsterbacken i Tour de Ski utan stavar”, säger Nei till EU:s ordförande Henning Olaussen i fråga om ett norskt EU-medlemskap.

Och situationen i Norge är på flera sätt bättre i Norge än i de flesta andra europeiska länder. Arbetslösheten, till exempel, låg 2012 på 3,2 procent medan samma siffra för euroländerna hamnade på 9,9 procent.

Och EU å sin sida då? EU hotar till exempel med rättsliga åtgärder mot Norge, som utnyttjar en lucka i EES-reglerna och planerar att chockhöja tullen på ost och kött. Det är så illa att den svenska mjölkbranschen tror att tullarna innebär slutet för svensk ostexport till Norge. Självklart blir det konflikter när ett icke-medlemsland försöker skydda sitt eget jordbruk på EU:s bekostnad. Om Norge gör allvar av sina planer återstår att se.

Som den här backen, fast utan stavar

Detta är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.



Källor:


Myten om vårt glada grannland


De flesta svenskar har någon form av relation till Norge. Om inte annat så tycker de flesta svenskar något om Norge. Att det är bra att åka dit och jobba, att det är alldeles för dyrt där eller att gulebøj (som är påhittat) och alfakrull (som är på riktigt) är lustiga ord.

En annan sak svenskar ofta påstår om norrmän är att de alltid låter så glada. Erkänn att ni någon gång har hört någon säga att det är ju svårt att föreställa sig en norrman sitta och berätta att hen är djupt deprimerad. Visst, jag är benägen att hålla med om att norskans ”sjungande” intonation (som ju för övrigt många icke-skandinaver tycker att även svenskan har) ger intryck av hurtighet och livsglädje. Men faktum är att detta främst gäller Oslo-dialekten. Norskan har en uppsjö andra dialekter, och de flesta av dessa har en helt annan klang än den fryntliga Oslo-prosodin. För den som varit i Nordnorge är det till exempel inte alls säkert att den deprimerade norrmannen är ett omöjligt scenario. Där låter de nämligen lika glada eller deprimerade som vilken svennebanan som helst.

Men ni gör bäst i att helt enkelt lyssna själva. Därför vill jag tipsa om den här fantastiska sidan:


Jag rekommenderar följande klipp för att få en bra överblick över hur olika norska kan låta:

Bjørnevatn                                                               
Bygstad
Eggesbøneset                                                                                      
Fyllingsdalen (Bergen)
Nordstrand (Oslo)                                                  
Kristiansand
Stange              
Trondheim                                                               
Tromsø

God fornøyelse!


PS. För att ytterligare motverka fördomen om den glada norrmannen vill jag påminna om att upphovsmannen till en av historiens kanske mest ångestladdade målningar faktiskt är från Norge. Jag syftar förstås på Skriet (ca 1893) av Edward Munch – som förresten var från Hedmark, vars dialekt ändå har en ganska glad klang, se klippet från Stange ovan.



Fryntlig norrman?


Bilden lånade vi här:
http://www.tomweb.nu/frambild/munch/meny.htm


/ GLOBALlina


tisdag 12 mars 2013

Norges import

Som vi såg i avsnittet om export är EU en mycket viktig exportpartner för Norge. Det gäller även Norges import: runt 70 % av varuimporten kommer från olika EU-länder. Norge kanske är en stark råvaruexportör, men när det gäller import är det bland annat bilar från Tyskland, mediciner från Nederländerna och Storbritannien, möbler från Danmark och trävaror från Sverige som är i ropet. Livsmedel är också en viktig importvara. Minns smörkrisen som rasade i Norge under 2011: ett kilo insmugglat smör kunde kosta 1 000 kronor på svarta marknaden. Norge är ett viktigt exportland för oss svenskar. 2011 exporterade vi för 105 miljarder SEK till Norge. Norge är alltså ett land som det lönar sig att titta en gång extra på för svenska företag som vill etablera sig utomlands.


Smörkrisen




Detta är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.
De 20 största företagen i Norge 2011

Källor:




www.norgesstorstebedrifter.no

Bilden hittade vi här.

torsdag 7 mars 2013

Vem är egentligen GLOBALmarie?






Namn: Marie Kristina Bergman

Ålder: 36

Anställd som: Översättare sedan 2002.

Språkkunskaper: Översätter från tyska (huvudspråk), danska och i nödfall franska.

Bakgrund: Magister i svenska med tyska och franska. Innan jag blev anställd på GLOBAL jobbade jag på Institutionen för nordiska språk i Lund. Jag höll bland annat kurser i skrivande för teknologer och statsvetare. Det innebar främst att språkgranska uppsatser så att ögonen blödde.

Det bästa med mitt jobb: Kollegerna och sorlet från dem. Det nya kontoret. Det fria arbetssättet. Texternas bredd och djup.

Mitt drömuppdrag: Jag skulle gärna vilja vara bättre på juridik och ekonomi. Det vore trevligt att kunna översätta en text inom de områdena – med flaggan i topp!

Det här visste ni inte om mig: Har blivit jagad av tre ursinniga butiksägare och -anställda i Hurghada i Egypten – för att jag betalat för mycket för ett cyklop och en snorkel.

Favoritroman: Det finns många favoriter, men två böcker som berörde mig mycket när jag läste dem (på högstadiet) var Skuggömman av Maria Gripe och Rid i natt av Vilhelm Moberg.

Värsta språksynden i dagens svenska: Den har mina kolleger redan nämnt.

Språkförbistringsminne: Under flera år sommarjobbade jag på Kalmar slott. Butikschefen där var från USA. Hon tyckte att svenska var rätt svårt och blev så glad varje gång hon fick prata engelska i stället. Därför hoppade hon då och då in och guidade bokade grupper med amerikanska turister.
En dag fanns det ingen som kunde ta hand om en fjärdeklass som kom på besök. Butikschefen fick efter lite protester förbarma sig och lite lätt oförberedd ta en guidning på svenska.
Eftersom Kalmar slott började byggas på medeltiden föll det sig ganska naturligt att berätta om digerdöden för ett gäng fjärdeklassare:
Butikschefen: ”Å, vet ni vad!! På trettonhundratalet, så dog en tredjedel av Europas befolkning i svartsjukan!”
Som det kan bli! Digerdöden heter ju som ni alla vet black death på engelska.

Det här klarar jag mig inte utan i min yrkesvardag: Kaffe och översättningsprogram. Kolleger och torsdagsfika.

Favoritcitat: Inget, men detta är ganska vackert: ”You are you and I am I. And if by chance we find each other, it's beautiful. If not, it can't be helped.” Fritz Perls

Motto: Per aspera ad astra.

onsdag 6 mars 2013

Norges export

Norges viktigaste handelsparters finns inom EU



Norge är trots oljeframgångarna ett litet land som är mycket beroende av den internationella handeln för att upprätthålla den materiella levnadsstandarden. Den språkliga och kulturella närheten gör att svenska företag som gör affärer med Norge oftast får till ett bra samarbete.

Av Norges export går 80 %  till olika EU-länder. Föga förvånande seglar Norge upp som EU:s näst största leverantör av olja och gas efter Ryssland. Det är framför allt råvaror som exporteras: olja, naturgas, fisk och aluminium, men också verkstadsprodukter, andra metaller och kemikalier.
Bland EU-länderna är det Sverige som är den främsta handelspartnern, med Tyskland som god tvåa. Norska Aftenpostens Sigurd Bjørnestad konstaterade i en artikel från mars 2012 att priserna på de viktigaste norska respektive svenska exportvarorna sedan år 2000 har utvecklats i totalt skilda riktningar. ”Norrmännen säljer dyr olja medan svenskarna säljer billiga kylskåp” säger han. Kanske ligger det något i det. Medan de norska exportpriserna går stadigt uppåt jämfört med importpriserna är det för Sveriges del tvärtom. Trots att länderna ligger så nära varandra geografiskt och ytligt sett är så lika har Sverige profilerat sig med storföretag som IKEA, Scania, Ericsson och H&M medan Norge i stället exporterar rena naturprodukter.
Ännu en lyckad norsk exportprodukt.

 
Detta är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.
Källor:
Bilden hittade vi på Wikipedia.

tisdag 5 mars 2013

Välkommen till Norge!


Norden runt: Lillebrodern som växte upp

Nu är det dags att rikta blicken mot vårt grannland i väst, Norge. Historiskt sett är vi tätt sammanknutna med norrmännen och våra länder delar i mångt och mycket samma kultur, men det har under 1900-talet skett flera viktiga saker som har särskilt landet från Sverige. 1949 var Norge med och grundade militäralliansen NATO, och i slutet av 1960-talet hittade Philips Petroleum i samarbete med den norska staten olja i Nordsjön. Oljan, men även naturtillgångar som skog, vattenkraft, naturgas och fisk har lett till att Norge har en av världens högsta inkomstnivåer per capita. Detta har i hög grad ritat om maktbalansen mellan Sverige och Norge. Norge har heller inte visat något intresse för att gå med i EU, mest på grund av den gemensamma ekonomin.
Arbetslösheten i Norge är betydligt lägre än i Sverige: i juli 2012 låg den på 3 % jämfört med Sverige som hade 8,1 % i november 2012. Detta kan jämföras med snittet för hela EU som var 10,6 % i september 2012. Detta har gjort att många svenskar har flyttat till Norge för att arbeta där. Mest populärt har det varit för svenska sjuksköterskor, men även kockar, ingenjörer, snickare, chaufförer, elektriker och frisörer finns det gott om jobb för.
Koseligt

 
Det finns många bra initiativ för samarbete länderna emellan. Ett exempel är Nordic Built som finansieras av flera intressenter i Norge, Sverige och Danmark, bland annat Exportrådet och Innovation Norway. Initiativet innefattar byggaktörer från Danmark, Sverige och Norge.




Basfakta:


Yta
385 1991 km2
Huvudstad (och största stad)
Oslo
Officiellt språk
Norska. Det finns två officiella språkversioner: nynorsk och bokmål.
Folkmängd
5 000 000 (19 mars 2012)
Statsskick
Konstitutionell monarki
Statschef
Kung Harald V
Statsminister
Jens Stoltenberg
Parlament
Stortinget
Valuta
Norsk krone (NOK)
BNP-tillväxt
1,4 % årlig förändring 2011 (Världsbanken)
BNP/capita
53 471internationella dollar 2011 (Internationella valutafonden)
Inflation
1,10 procent 2012 (Eurostat)
Största handelspartners
EU-länder, framför allt Sverige och Tyskland
Svensk varuexport till Norge
105 mrd SEK (2011)
Svensk varuimport från Norge
88,1 mrd SEK (2011)






Detta är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.



Källor:
www.sv.wikipedia.org

www.exportera.se
http://www.ssb.no/

söndag 3 mars 2013

You're fired!


När jag var 16 år packade jag väskan och åkte till USA, till Elisabethton i Tennessee närmare bestämt. Där skulle jag gå på high school i ett år och det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag älskade allt som hade med USA att göra, filmerna (Pretty in Pink, Dirty Dancing, Can’t buy me love m.fl.) språket, maten, ja allt. Månaderna innan flyget lyfte övade jag på engelskan – det gick till och med så långt att jag började tänka på engelska. Fortfarande, idag, 20 år senare älskar jag det engelska språket och använder det ofta (lite för ofta) i mitt dagliga språk. Inte för att jag måste utan för att det finns så många uttryck och ord som jag tycker saknas i det svenska språket. Brukar ofta säga att jag måste sluta med det, sluta använda amerikanska slanguttryck i tid och otid, vem tror jag att jag är? Ett 16-årigt popsnöre istället för en mogen 37-åring? Funderar ofta på hur omvärlden uppfattar mig när jag slänger iväg ett ”what’s up?” i tid och otid.

Kishti Tomita, som satt i den allra första Idoljuryn, blandade svenska och engelska hej vilt och det gav mig alltid kalla kårar, men idag gör jag samma sak, det är som en sjukdom som bara blir värre. Är det en slags regression undrar jag? Att jag faktiskt under tonåren, och speciellt under året då jag bodde i USA, fick bli vuxen ganska snabbt så att jag nu går tillbaka för att för att få bli tonåring igen? Tja, känns aningen långsökt men faktum kvarstår att jag blandar svenska och engelska hej vilt och det ger mig kalla kårar, är det så jag vill bli ihågkommen? Är det de associationer jag vill att människor i min omgivning ska koppla till mig?

Även om min kärleksrelation till USA har mildrats över åren så hänger språket kvar. På många sätt tycker jag att det är lättare att uttrycka mig på engelska och den mängd adjektiv som finns att tillgå gör det lättare att beskriva känslor. Utöver språket förundras jag fortfarande över de trender som skapas där och som rinner över till oss, förundras över ”kändiskulturen” och hur det går att göra TV av det mesta och hur vi här i Sverige har försökt, mer eller mindre framgångsrikt, att kopiera koncept rakt av. Top Model har väl varit en idé som har varit hyfsat framgångsrik. En annan serie, vars svenska version Rivalerna gick de allra flesta förbi, men vars amerikanska originalformat fick mycket större genomslag och som jag följde slaviskt under ett antal säsonger, var The Apprentice. Det är främst två saker man minns från den här reality show-satsningen: Donald Trumps hår (läs: överkamning) och frasen som fick avsluta varje avsnitt, You’re fired. Inte så att frasen i sig var ny, det vet vi alla, men den fick en sådan genomslagskraft och förvandlades till slang (vissa började prata om att avskeda sin flickvän/pojkvän istället för att göra slut) att herr Trump försökte ta patent på uttrycket. Hans önskan avskedades.



Så vad är det jag försöker komma fram till egentligen? Jag har pratat mycket om ord och fraser men har nämnt mindre om handling. Det kan tyckas i mina exempel att de ord vi använder är av största betydelse, att det är de som stärker våra varumärken, att det är företagens taglines som gör dem framgångsrika. Om det ändå var så enkelt. Orden vi använder har en innebörd, företagens taglines avger ett löfte, men det är handlingarna vi utför som visar om vi håller våra löften och om vi gör som vi säger. Om du väljer ett ord eller en fras som du vill bli förknippad med, vilka löften följer med på köpet? Håller du vad du lovar?

Till nästa gång, må bäst!

Hanna





Hanna Nordgren är 37 år och bor och arbetar i Malmö. Idag är hon marknadschef på Fortiva, men driver även företaget BrandYouWho?, ett företag som hjälper individer att identifiera och stärka sina personliga varumärken för att säkra professionell framgång. Hanna  gästbloggar på GLOBAL språkglädje, och hennes inlägg fokuserar på språk ur perspektivet personliga varumärken, d v s hur vi väljer att använda vissa ord och fraser och gör dem till våra egna.