måndag 15 april 2013

Fi-Tech: byt Mumindalen mot Finlands Silicon Valley

I dag hade vi tänkt hylla Finlands alla tekniska innovationer. De sitter inne med ett nyskapande teknikkunnande av världsklass. Det är hög tid att vi uppmärksammar det!

1.    De är grymma på datorspel! 
Visste ni att Angry Birds kommer från Finland? Det är dags att släppa taget om Snusmumriken nu och ta till sig finska, arga fåglar i stället.

Det är som en dröm. Angry Birds från spelproducenten Rovio började som en liten app. Den växte mycket snabbt i popularitet och fick världsherravälde på nolltid. Spelet har mer än en miljard nedladdningar och massor av beundrare i form av små, stora och medelålders barn.  Nu får Big Red, Splitter, Soko och Speedy maka lite på sig. Rovio har nyss släppt ett “The Croods”-spel  som har tagit sig till toppen av spellistorna i 40 länder. En annan finsk hit är spelet Clash of Clans som ges ut av finska Supercell. Det måste vara någonting i vattnet?


2.    Linux
Säg hej till Linus Torvalds. Han förstod redan 1991 att vad världen behövde var mer öppenhet. Han skapade Linux, som är världens ledande gratis operativsystem med öppen källkod. Ledorden var redan då att dela, samarbeta och förbättra saker gratis, tillsammans, och detta under en tid då Microsoft var kung och ingen hade hört talas om Google. Vem hade kunnat ana att han satte fingret på den viktigaste digitala förändringen någonsin? Det känns som om detta bara hade kunnat ske i Finland.
3.    Nokia
Finska Nokia kanske har sin absoluta storhetstid bakom sig, men världen får aldrig glömma vad Nokia betydde för utvecklingen av mobiltelefoner. Det fanns en tid då var och varannan svensk hade en Nokia 3310 stickandes upp ur bakfickan. Faktum är att det numer har blivit en trend att gå tillbaka till gamla mobiltelefoner. Många människor har tröttnat på smartphones och att vara uppkopplade hela tiden. Nokia 3310 räknas i vissa kretsar som en dyrgrip. Exempelvis www.kultmobil.se säljer fabriksnya gamla telefoner, och det är ingen slump att Nokia snor åtta av tio platser, varav de fyra topplaceringarna, i grenen “Klassiska mobiler”.


Det här är information om Finland som vi uppdaterar fortlöpande. Hör av dig till oss om du har synpunkter på struktur eller innehåll.


Källor:
Bilderna har vi lånat från Rovio, Linux och Nokia.
http://www.finsve.com
http://www.pohjola-norden.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar