tisdag 6 mars 2012

Bli fri från ditt kommaberoende

De, är ju, så små, våra kommatecken. De, är nästan, det minsta skiljetecken, vi har. Bara, punkten är mindre. Ändå är det, felanvända, kommatecken, som kan, förstöra en text helt, och hållet. Se bara på vad jag har skrivit hittills.

Kommatecknet ska, om inte fruktas, så i alla fall behandlas med stor respekt. Tittar man på det engelska skriftspråket så ser man kommatecken överallt. Man praktiskt taget gödslar med dem. Det här är något som många försöker anamma även i svenskan. Det ser ju proffsigt ut med många kommatecken, eller?

Jag ska inte tråka ut er med grammatiska detaljer (fast jag vill), utan bara ge er några enkla tumregler för när kommatecken är helt onödiga.

Tumregel 1: Läs texten högt för er själva. Var ligger andningspauserna? Där kan ni ha kommatecken. Varje komma som inte genererar en naturlig andningspaus kan ni stryka. Sådär!

Tumregel 2: Sluta titta på vad engelsmännen har för sig. I England skriver man "An apple, a pear, and a banana" utan att skämmas. På svenska blir detta "Ett äpple, ett päron och en banan". Inget annat!

Tumregel 3: Förtjäna era kommatecken. Ta bort dem ur texten och lägg in dem bara där de absolut verkar behövas. Bryt upp långa meningar och skapa flera kortare i stället. Sträva efter att ha komman, inte många.

Prova att ta bort ett redan nästa gång du skriver något. Befriande, inte sant?

Så litet, så felanvänt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar