måndag 18 mars 2013

Myten om vårt glada grannland


De flesta svenskar har någon form av relation till Norge. Om inte annat så tycker de flesta svenskar något om Norge. Att det är bra att åka dit och jobba, att det är alldeles för dyrt där eller att gulebøj (som är påhittat) och alfakrull (som är på riktigt) är lustiga ord.

En annan sak svenskar ofta påstår om norrmän är att de alltid låter så glada. Erkänn att ni någon gång har hört någon säga att det är ju svårt att föreställa sig en norrman sitta och berätta att hen är djupt deprimerad. Visst, jag är benägen att hålla med om att norskans ”sjungande” intonation (som ju för övrigt många icke-skandinaver tycker att även svenskan har) ger intryck av hurtighet och livsglädje. Men faktum är att detta främst gäller Oslo-dialekten. Norskan har en uppsjö andra dialekter, och de flesta av dessa har en helt annan klang än den fryntliga Oslo-prosodin. För den som varit i Nordnorge är det till exempel inte alls säkert att den deprimerade norrmannen är ett omöjligt scenario. Där låter de nämligen lika glada eller deprimerade som vilken svennebanan som helst.

Men ni gör bäst i att helt enkelt lyssna själva. Därför vill jag tipsa om den här fantastiska sidan:


Jag rekommenderar följande klipp för att få en bra överblick över hur olika norska kan låta:

Bjørnevatn                                                               
Bygstad
Eggesbøneset                                                                                      
Fyllingsdalen (Bergen)
Nordstrand (Oslo)                                                  
Kristiansand
Stange              
Trondheim                                                               
Tromsø

God fornøyelse!


PS. För att ytterligare motverka fördomen om den glada norrmannen vill jag påminna om att upphovsmannen till en av historiens kanske mest ångestladdade målningar faktiskt är från Norge. Jag syftar förstås på Skriet (ca 1893) av Edward Munch – som förresten var från Hedmark, vars dialekt ändå har en ganska glad klang, se klippet från Stange ovan.Fryntlig norrman?


Bilden lånade vi här:
http://www.tomweb.nu/frambild/munch/meny.htm


/ GLOBALlina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar