måndag 18 mars 2013

Norge – grannland, men definitivt inget EU-land

Norge har aldrig varit intresserat av att gå med i EU. De är medlemmar i EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet), vilket ger Norge tillgång till bland annat EU:s inre marknad. Norge betalar varje år cirka 3 miljarder norska kronor i avgift till EU för EES-medlemsskapet.
 

Det kan tyckas att Norge därigenom plockar russinen ur en allt magrare kaka. Norge tar till exempel eurokrisen med ro. Faktum är att det norska intresset för ett EU-medlemskap är rekordlågt. De senaste årens finanskriser och europeiska budgetunderskott har inte bidragit till att göra norrmännen mer EU-positiva.

”För ja-sidan är detta som att gå i monsterbacken i Tour de Ski utan stavar”, säger Nei till EU:s ordförande Henning Olaussen i fråga om ett norskt EU-medlemskap.

Och situationen i Norge är på flera sätt bättre i Norge än i de flesta andra europeiska länder. Arbetslösheten, till exempel, låg 2012 på 3,2 procent medan samma siffra för euroländerna hamnade på 9,9 procent.

Och EU å sin sida då? EU hotar till exempel med rättsliga åtgärder mot Norge, som utnyttjar en lucka i EES-reglerna och planerar att chockhöja tullen på ost och kött. Det är så illa att den svenska mjölkbranschen tror att tullarna innebär slutet för svensk ostexport till Norge. Självklart blir det konflikter när ett icke-medlemsland försöker skydda sitt eget jordbruk på EU:s bekostnad. Om Norge gör allvar av sina planer återstår att se.

Som den här backen, fast utan stavar

Detta är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.Källor:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar