tisdag 5 mars 2013

Välkommen till Norge!


Norden runt: Lillebrodern som växte upp

Nu är det dags att rikta blicken mot vårt grannland i väst, Norge. Historiskt sett är vi tätt sammanknutna med norrmännen och våra länder delar i mångt och mycket samma kultur, men det har under 1900-talet skett flera viktiga saker som har särskilt landet från Sverige. 1949 var Norge med och grundade militäralliansen NATO, och i slutet av 1960-talet hittade Philips Petroleum i samarbete med den norska staten olja i Nordsjön. Oljan, men även naturtillgångar som skog, vattenkraft, naturgas och fisk har lett till att Norge har en av världens högsta inkomstnivåer per capita. Detta har i hög grad ritat om maktbalansen mellan Sverige och Norge. Norge har heller inte visat något intresse för att gå med i EU, mest på grund av den gemensamma ekonomin.
Arbetslösheten i Norge är betydligt lägre än i Sverige: i juli 2012 låg den på 3 % jämfört med Sverige som hade 8,1 % i november 2012. Detta kan jämföras med snittet för hela EU som var 10,6 % i september 2012. Detta har gjort att många svenskar har flyttat till Norge för att arbeta där. Mest populärt har det varit för svenska sjuksköterskor, men även kockar, ingenjörer, snickare, chaufförer, elektriker och frisörer finns det gott om jobb för.
Koseligt

 
Det finns många bra initiativ för samarbete länderna emellan. Ett exempel är Nordic Built som finansieras av flera intressenter i Norge, Sverige och Danmark, bland annat Exportrådet och Innovation Norway. Initiativet innefattar byggaktörer från Danmark, Sverige och Norge.
Basfakta:


Yta
385 1991 km2
Huvudstad (och största stad)
Oslo
Officiellt språk
Norska. Det finns två officiella språkversioner: nynorsk och bokmål.
Folkmängd
5 000 000 (19 mars 2012)
Statsskick
Konstitutionell monarki
Statschef
Kung Harald V
Statsminister
Jens Stoltenberg
Parlament
Stortinget
Valuta
Norsk krone (NOK)
BNP-tillväxt
1,4 % årlig förändring 2011 (Världsbanken)
BNP/capita
53 471internationella dollar 2011 (Internationella valutafonden)
Inflation
1,10 procent 2012 (Eurostat)
Största handelspartners
EU-länder, framför allt Sverige och Tyskland
Svensk varuexport till Norge
105 mrd SEK (2011)
Svensk varuimport från Norge
88,1 mrd SEK (2011)


Detta är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.Källor:
www.sv.wikipedia.org

www.exportera.se
http://www.ssb.no/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar