tisdag 12 februari 2013

Danmarks importmarknad

Nu har vi hunnit fram till den danska importmarknaden i vår Jorden runt-blogg.

Danmark är en av världens ledande jordbruksproducenter och jordbruket svarar för en fjärdedel av inkomsterna. Brist på råvaror och en begränsad hemmamarknad gör dock Danmark mycket beroende av sin utrikeshandel. Den danska importen uppgick till ett värde av 45 256 miljoner danska kronor 2012. Danmark importerar huvudsakligen verkstadsprodukter, råmaterial och halvfabrikat för industri, kemikalier, grödor och konsumtionsvaror. Danmark importerar framför allt från Tyskland, Sverige, Nederländerna, Storbritannien och Kina. Sveriges export till Danmark är 6,5 %, vilket gör Danmark till ett viktigt exportland för oss. 

 

Danmark kanske är ett viktigt importland, men det här med guf klarar de av utmärkt själva.Integrationen mellan danska och svenska företag har intensifierats under de senaste åren. Exempel på detta är MD Foods och Arla år som år 2000 bildade Arla Food.  Andra exempel från bank- och finansbranschen är Danske Bank, som fortsätter att expandera i Sverige, Merita-Nordbanken som har fusionerat med Unibank och bildat Nordea och Svenska Handelsbanken som har köpt danska Midtbank. Danmarks ambassad i Stockholm har under den senaste tiden upplevt ett stort intresse från danska företag som vill etablera sig i Sverige eftersom den svenska marknaden är eftertraktad bland danska företag.

Sydsvenskan skriver i en pinfärsk artikel att den svenska exporten till Danmark minskar, medan Sverige å sin sida ökar importen av danska varor. Det är främst livsmedel som Sverige importerar. Vem klarar sig till exempel utan danskt rågbröd?

Detta är information om Danmark som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg. Mer information om Danmark hittar du på den danska statens webbplats www.borger.dk.Källor:


http://www.tradingeconomics.com/denmark/exports

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar