måndag 4 februari 2013

Välkommen till Danmark!

I dag är det premiär för GLOBALscandinavias djupdykning i andra länders affärskulturer. I den här bloggserien tar vi tempen på vad som är viktigt att känna till i olika länder och hur man beter sig när man exempelvis förhandlar om kontrakt.

Häng med från början och lär dig fascinerande fakta om länder i när och fjärran. Månadens land presenteras i lagom stora portionsbitar. Först ut är en av våra nordiska grannar!

Bara 16 km bort

Danmark är vårt sydligaste grannland. Sedan öresundsförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn invigdes år 2000 har landet kommit betydligt närmare Sverige. Fokuseringen på Öresundsregionen har ökat och gjort det mer intressant för svenska företag att etablera sig i Danmark. Det omvända är naturligtvis också sant – danska företag blir alltmer intresserade av att etablera sig i Sverige.


Danmark är en marknadsekonomi som har ett högteknologiskt jordbruk, en modern industri, en stabil valuta och en stor export- och importhandel. Landet har betydande olje- och gasfyndigheter, men nästan inga egna råvaror.Basfakta:
Yta
43 098 km2 (exkl. Färöarna och Grönland)
Huvudstad (och största stad)
Köpenhamn
Officiellt språk
Danska
Folkmängd
5 511 000 (1 jan. 2009)
Statsskick
Konstitutionell monarki
Statschef
Dronning Margrethe II
Statsminister
Helle Thorning-Schmidt
Parlament
Folketinget: 179 ledamöter
Valuta
Kroner (DKK)
BNP-tillväxt
2,0 (2010)
BNP/capita
60 962 USD (2011)
Inflation
2,8 % (2011)
Största handelspartners
Tyskland, Sverige och Storbritannien
Svensk varuexport till Danmark
6,5 % (2012)
Svensk varuimport från Danmark
8 % (2012)


Senast uppdaterat 2013-01-27


Taler du samma språk som dina affärspartners?Detta är information om Danmark som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg. Mer information om Danmark hittar du på den danska statens webbplats www.borger.dk.


Källor:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar