söndag 24 februari 2013

”Jag gör ju bara mitt jobb” – om att använda Facebook på arbetstid

Som marknadsansvarig på GLOBALscandinavia ingår det bland annat i mina uppgifter att se till att vi har en levande företagssida på Facebook. Jag delar våra blogginlägg där, lägger upp bilder, interagerar med andra företag, publicerar spontana inlägg och uppmuntrar kollegorna att göra detsamma.

Detta innebär att jag i princip alltid är inloggad på Facebook. Vilket i sin tur gör att jag ständigt visas som tillgänglig i chatten. För bara något år sedan tyckte jag att det kändes lite ofint att vara facebooktillgänglig på arbetstid. Som att man inte hade något vettigt för sig och var allmänt lös och ledig för att småprata om ditt och datt. Lite som att sitta med sin privata mobil i handen och stirra på den och hoppas att någon ska ringa så att man får prata bort en stund. Men jag tycker att detta har förändras drastiskt de senaste ett–två åren.

I princip dagligen är det någon eller några som under dagtid (och kvällstid också för den delen) initierar en chatt i ett jobbrelaterat ärende. Jag tycker att det är ett bra sätt att kommunicera och använder chatten som komplement till telefon och mail. Många av dessa diskussioner har resulterat i både bokade möten, affärer, samarbeten och fortsatta samtal. Det tycker jag är en intressant utveckling.

Vad tycker ni? Kan Facebook vara ett bra arbetsredskap, eller är det en förtäckt ursäkt att sköta sitt sociala liv på arbetstid? Är integrationen av det privata och det professionella ett sätt att få ett mer holistiskt perspektiv på sitt liv, eller är det bara ett sätt att trappa upp vårt springande i hamsterhjulet ännu ett steg? Ett sätt att garantera att vi snart aldrig är helt lediga från jobbet?

/ GLOBALannat

1 kommentar:

  1. Det är svåra frågor du ställer Anna. Jag tror inte att det finns något enkelt svar. Jag väljer att följa Per Grankvists råd "smart eller dumt". Det som är smart för mig kan vara dumt för dig. Vissa av oss blir stressade av att vara ständigt tillgängliga. Andra tycker att det är naturligt. Mitt råd är att alltid fundera över om de insatser du gör är smarta eller dumma. Både från företagets och ditt eget perspekttiv. Med sunt förnuft kommer vi att ta oss långt.

    Lycka till!

    GLOBALlisa

    SvaraRadera